SCHILDERWORKSHOPS VOOR GROEPEN: INSPIRATIE

 

Voor groepen van minimaal 4, maximaal 18 personen spreekt u af met Gonny Geurts in Atelier Kunst en meer in Zeewolde.

Er is veel mogelijk; een landart-excursie, tekenen en schilderen met een thema dat specifiek voor de groep bedoeld is, een hapje en een drankje…

Een paar voorbeelden:

 

“Kleur”                       

 “Hoe kan het dat - ook al sta je jezelf alle vormen van schilderen toe - mensen toch kunnen zien dat jij dat gemaakt hebt?” vraag ik mezelf wel eens af. De kleuren die iemand kiest voor zijn kleding, die zie je vaak in het schilderij terug; iemands gebaren herken je in de compositie en iemands handschrift in de materiaalhantering.

Hoe kun je deze kleuren kunt versterken, m.a.w. welke contrastkleur hoort erbij? De inleiding gaat over kleur, het onderwerp is van jezelf.

 

 

“Het gedicht”

           

Een beeldend gedicht, een verhalend schilderij … op welke manier kunnen literatuur en beeldende kunst elkaar inspireren en beïnvloeden?

Wordt het tekst of beeld, of allebei? De tekening kan een tekst illustreren, de titel geeft betekenis aan je schilderij.

Bij deze workshop zetten we beide kanalen open. Begin maar vast te verzamelen, plaatjes, teksten, een herinnering, een woord… vooral alles wat je bijna bij toeval tegenkomt, en wat je plotseling raakt.

 

 

“Ritme”

                       

Een inspiratie-anders-workshop.  De verbinding tussen luisteren en verbeelden.

Als je naar muziek luistert, heb je al snel de neiging te gaan bewegen. Zet die beweging om in schilderen, en er ontstaan ritmes in lijn, kleur, vorm. Denk ook aan lege vlakken om die ritmes tot hun recht te laten komen.

Zoals stilte de muziek tot haar recht laat komen.

En als we praten over lijn, vorm en kleur zijn we bezig met het bepalen van de compositie, een term die vast niet voor niets in de muziek én in de schilderkunst gebruikt wordt!

 

 

“Het verhaal” 

           

Tijdens deze workshop halen we onze inspiratie uit een verhaal waarin veel beschrijvingen voorkomen, bijvoorbeeld van een landschap, of hoe een interieur eruit ziet. Laat je lekker voorlezen en krabbel intussen, net als tijdens een telefoongesprek, allerlei elementen die je aanspreken op het doek. Hoe verder het verhaal vordert, hoe minder je er nog mee te maken hebt - want daar verschijnt een nieuw verhaal, maar nu in beeld.

Al schilderend verwerken we die losse elementen tot een betekenisvolle compositie.

 

“Groepsportret”         

 

In jullie groep zien we de vele verschijningsvormen van een persoon. Leuk voor een groepsportret!  Met elkaar als model. Ieder gaat even voor een snelle schets poseren, de anderen zetten een indruk daarvan op papier. Dat kan een detail zijn, bijvoorbeeld de kaaklijn of het haar, een kledingstuk of de houding die het model aanneemt. Het resultaat is een schilderij  over jullie groep in al zijn facetten! Misschien niet meer herkenbaar, maar opgegaan in een fantasierijk, eigenzinnig groepsportret.

 

 

“Abstraheren”                                   

 

Hoe je een fantasieschilderij maakt, gebaseerd op de werkelijkheid. Speel met verhoudingen, maak een “blow-up”, verbind op het eerste gezicht onlogische elementen met elkaar, vervorm, verander kleur en alles wordt anders zoals in een sprookje. Voor dit schilderij kun je uitgaan van beeldmateriaal dat je zelf meebrengt of in het atelier vindt

Je kunt ook eens kijken hoeveel je kunt weglaten om toch een herkenbaar beeld over te houden.

Door te spelen met deze elementen ontstaat er een nieuwe werkelijkheid!

 

Afspreken? Bel 036-5234703, kijk op www.kunstenmeer.nlof mail gonny@kunstenmeer.nl